Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
De RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) is een belangrijk hulpmiddel dat werkgevers ondersteunt om de risico's op de werkplek in kaart te brengen en op te lossen. In dit artikel gaan we dieper in op het belang en de toepassing van een RI&E.
Wat is een RI&E?
Een RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie: een hulpmiddel dat werkgevers in de gelegenheid stelt om de risico’s op de werkplek in kaart te brengen en daar concrete acties aan te verbinden. Denk aan risico’s zoals (langdurige) blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen, wat kan leiden tot ziekte en langdurig uitval. Met een RI&E stimuleer je een gezonde en veilige werkplek, met als doel zo min mogelijk gezondheidsklachten, ziekteverzuim, en bedrijfsongevallen. Aan de hand van de RI&E wordt een plan van aanpak opgesteld, waar de maatregelen in staan om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken, te reduceren, of te vermijden.
Is een RI&E verplicht?
Vanuit de Arbowet is iedere werkgever met personeel verplicht een RI&E op te stellen. Onderzoek toont namelijk aan dat een gezonde werkomgeving bijdraagt aan een positieve en productieve houding van werknemers. Daarom is het essentieel dat de gezondheids- en veiligheidsrisico’s die het werk in een bedrijf met zich meebrengen zoveel mogelijk beperkt worden. De RI&E is dan ook een dynamisch document waar we aan af kunnen lezen hoe het staat met deze risico's.
Factsheet RI&E
In deze factsheet gaan we dieper in op de wetgeving die ten grondslag ligt aan de RI&E gevaarlijke stoffen en hoe je deze kan uitvoeren. Download gratis!
Wat is de rol van de werknemer bij een RI&E?
Werknemers spelen een belangrijke rol in het opstellen van een RI&E. Zij hebben namelijk de kennis en ervaring waarmee de risico’s op de werkvloer in kaart gebracht kunnen worden. Ook kan de werknemer meedenken over mogelijke oplossingen om op een verantwoorde manier om te gaan met deze risico’s. Dit draagt ook bij aan de draagvlak. Het is dus ideaal om de kennis en ervaring van de werkgever en werknemer te combineren, om zo samen goede afspraken te maken met betrekking tot een veilige en gezonde werkomgeving!
Is het uitvoeren van een RI&E éénmalig?
Nee. Een RI&E moet actueel gehouden worden. Er kunnen nieuwe risico’s ontstaan naar aanleiding van veranderingen van de arbeidsomstandigheden binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe of aangepaste werkplekken, het uitvoeren van gewijzigde werkprocessen, en/of het gebruik van andere (gevaarlijke) stoffen. De RI&E is wezenlijk nooit "klaar" en moet up-to-date gehouden worden. Hiermee draagt u bij aan een goed arbobeleid!
RI&E gevaarlijke stoffen opstellen
Uiteraard wil elk bedrijf haar werknemers een veilige en gezonde werkomgeving bieden en aan de wetgeving voldoen. Met Stoffenmanager® kun je stap voor stap de risico's voor gevaarlijke stoffen in kaart brengen. Lees hieronder meer over hoe Stoffenmanager® je helpt met de inventarisatie.
Stap 1: Inventariseren
De eerste stap van de RI&E is een inventarisatie van de risico’s. Een goed stoffenbeleid en een overzicht van de risico’s van de producten waarmee jouw bedrijf werkt is daarvoor essentieel! In Stoffenmanager® kan dit onderdeel op een eenvoudige manier uitgevoerd worden met de stap ‘inventariseren’.
Stap 2: Beoordelen
Het uitvoeren van de RI&E wordt in Stoffenmanager® gedaan met de stap ‘beoordelen'.
Stap 3: Maatregelen
De stap ‘maatregelen’ gaat over het maken van een plan van aanpak. Het Stoffenmanager® dashboard maakt in één oogopslag de status van jouw bedrijf zichtbaar.
Hier zie je hoeveel producten er in het account staan, hoeveel risicobeoordelingen er gedaan zijn, en wat de uitkomst (risicoprioritering en -beheersing) is van die risicobeoordelingen. Dit is een waardevol overzicht dat helpt om een effectieve aanpak voor een veilige werkomgeving op te stellen.