Ernstige ongelukken op het werk worden vaak niet gemeld bij de inspectie

Veel werkgevers weten niet dat bedrijfsongevallen meteen gemeld moeten worden aan de arbeidsinspectie. De wet verplicht werkgevers om arbeidsongevallen te melden die leiden tot blijvend letsel, een ziekenhuisopname of tot de dood.

Volgens vakbond FNV vormen fabrieksmachines en gevaarlijke stoffen een groot risico op bedrijfsongevallen. In dit geval komt de schade pas later aan het licht, maar wordt de werkgever ook geacht de inspectie in te lichten.

De realiteit is echter dat werkgevers grofweg de helft van de werkongelukken niet doorgeven. Dit leidt er toe dat onderzoek naar de oorzaak van een ongeluk vaak uitblijft en patronen van bedrijfsongevallen niet of langzamer herkend worden. Daarnaast riskeren werkgevers die geen melding doen een boete die kan oplopen tot 50.000 euro. Lees het volledige artikel in de Trouw.

Samen gaan we voor een gezonde en veilige werkomgeving

Een gezonde en veilige werkomgeving creëren is cruciaal om ongelukken en ongezonde situaties op de werkvloer te voorkomen. Dat is niet alleen belangrijk voor nu, maar juist om de gezondheid van werknemers op de lange termijn te waarborgen. Werkt uw bedrijf met gevaarlijke stoffen? Stoffenmanager® biedt een duurzame en eenvoudige aanpak waarmee u met een gratis basisaccount al voldoet aan de Nederlandse wet- en regelgeving voor gevaarlijke stoffen. Daarnaast zorgen we er met onze Helpdesk, datasupport en consultancy ervoor dat we u die extra ondersteuning kunnen bieden om u op weg te helpen met uw stoffenbeleid. Maak vast een gratis basisaccount aan en bekijk onze uitgebreidere licenties voor nog meer functionaliteiten en gemak.