Industrieterrein

Europese raad keurt nieuwe grenswaarden voor lood en diisocyanaten goed

De Europese Raad heeft onlangs nieuwe grenswaarden goedgekeurd voor lood en diisocyanaten. Dit is voor het eerst in 40 jaar en is een belangrijke stap voorwaarts in het waarborgen van een veilige werkomgeving voor iedereen.

Lood en diisocyanaten behoren tot de groep van chemische stoffen die een groot risico vormen voor de gezondheid van werknemers wanneer ze worden blootgesteld aan hoge concentraties. Deze stoffen worden vaak gebruikt in verschillende industrieën, variërend van de bouw tot de productie van auto's en meubels. Langdurige blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen, neurologische aandoeningen en zelfs kanker. De Europese Raad geeft lidstaten twee jaar de tijd om de nieuwe grenswaarden en eventuele beschermingsmaatregelen op te nemen in hun nationale wetgeving.

Nieuwe grenswaarden voor lood:

Lood is een giftig metaal dat zich bij langdurige blootstelling of in hoge concentraties ophoopt in de botten en langzaam in de bloedsomloop terecht komt. Volgens de nieuwe richtlijn zullen werknemers waarbij een hoog loodgehalte in het bloed is vastgesteld door blootstelling vóór de omzetting van deze richtlijn, regelmatig medisch toezicht krijgen.

De nieuwe grenswaarden voor lood zijn:

  • Grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling: van 0,15 milligram per kubieke meter (0,15mg/m3) tot 0,03mg/m3
  • Biologische grenswaarde: van 70 microgram per 100 milliliter bloed (70μg/100ml) tot 15μg/100ml (30μg/100ml tot 2028)
  • Voor vrouwelijke werknemers in de vruchtbare leeftijd gelden lagere grenswaarden, (4,5μg/100 ml) gelden.

Nieuwe grenswaarden voor diisocyanaten

Diiosocyanaten zijn een groep stoffen die astma, allergieën en huidziekten kunnen veroorzaken. Het is voor het eerst dat er grenswaarden zijn vastgelegd voor deze stoffen. Volgens de Europese Raad gaat het momenteel om 4,2 miljoen werknemers die worden blootgesteld aan diiosocyanaten.

  • Algemene grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling: m3/6µg NCO (m3/10µg tot 2028)
  • Grenswaarde voor kortstondige blootstelling: m3/12µg NCO (m3/20µg tot 2028)

Wat betekent dit voor u?

Met de bijgewerkte grenswaarden kunt u uw risicobeoordelingen nog nauwkeuriger uitvoeren en proactief maatregelen nemen om de blootstelling van uw werknemers te minimaliseren.

Wilt u hier meer over weten? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!