Industrie collega's
  1. Softwareoplossing voor veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen

Stap 1: Inventariseren in Stoffenmanager®

Inventariseren begint bij het in kaart brengen van alle producten en het verzamelen van de nodige informatie daarover. Een grondige inventarisatie en kennis van de gevaareigenschappen vormen de basis voor een gezonde en veilige werkplek.

In stap 1 van zelfinspectie.nl wordt aangegeven dat je alle gevaarlijke stoffen binnen je bedrijf moet inventariseren. Dit geldt voor stoffen die worden gebruikt, geproduceerd, ontstaan tijdens werkzaamheden of in voorraad zijn.

Om de risico's voor werknemers en het milieu te minimaliseren, is het essentieel om de gevaareigenschappen van al deze stoffen te kennen. Deze kun je vinden op het Veiligheidsinformatieblad (VIB). Daarnaast is het van belang om te weten welke stoffen kankerverwekkend, mutageen of schadelijk voor de voortplanting (CMR-stoffen) en sensibiliserend zijn, zodat passende beschermings- en beheersmaatregelen genomen kunnen worden.

Inventariseren

Al je gevaarlijke (CMR-)stoffen in één overzicht

In Stoffenmanager® kun je de gevaarlijke stoffen binnen je bedrijf inventariseren. Je vult hierbij de belangrijkste informatie in, zoals H-zinnen, gevaarlijke bestanddelen (componenten) en gevaarpictogrammen. Het kolommenoverzicht in Stoffenmanager® kun je naar eigen wens samenstellen.

Daarnaast kun je zelf instellen hoe Stoffenmanager® CMR-stoffen herkent en gevaarlijsten in- of uitschakelen. Producten die CMR-componenten bevatten, zijn herkenbaar aan een rood schildje. Voor CMR-stoffen is aanvullende registratie verplicht - wat ook mogelijk is binnen Stoffenmanager® - om de blootstelling beter te monitoren en aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.

Na het inventariseren van de gevaarlijke stoffen in stap 1, volgt stap 2: het beoordelen van de risico’s die deze stoffen met zich meebrengen.

Bekijk ook de andere stappen van het 4-stappenplan

2-circle-fill

Stap 2: Beoordelen

Na het inventariseren van de gevaarlijke stoffen, beoordeel je de blootstelling op basis van de concentratie en duur. Vervolgens vergelijk je het resultaat met de grenswaarden om te zien of de blootstelling binnen veilige grenzen blijft.
Lees verder
3-circle-fill

Stap 3: Maatregelen

Na het beoordelen van de risico’s van de gevaarlijke stoffen, zet je - als de blootstelling te hoog is - de volgende stap door passende gezond- en veiligheidsmaatregelen te nemen volgens de arbeidshygiënische strategie.
Lees verder
4-circle-fill

Stap 4: Borging

Zodra de maatregelen zijn ingevoerd, is het belangrijk om deze maatregelen te borgen. Denk hierbij aan voorlichting en instructie, het controleren van het productieproces, het wijzigen van externe factoren of het plannen van medisch onderzoek.
Lees verder

Ga direct aan de slag met het inventariseren van je producten - meld je gratis aan!