Stap 3: Maatregelen
Na het beoordelen van de risico’s van de gevaarlijke stoffen, zet je - als de blootstelling te hoog is - de volgende stap door passende gezond- en veiligheidsmaatregelen te nemen volgens de arbeidshygiënische strategie.
Wanneer er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, is het van belang de blootstelling zo veel mogelijk te beperken. Dit kan in de eerste plaats worden bereikt door het nemen van preventieve maatregelen op basis van gezond verstand. Zo kan men bijvoorbeeld een stofzuiger gebruiken in plaats van een bezem en ervoor zorgen dat afvalbakken met gevaarlijke stoffen of gebruikte poetsdoeken zoveel mogelijk gesloten blijven.
Het STOP-principe als aanpak voor werken met gevaarlijke stoffen
Op het moment dat de blootstellingen van je beoordelingen te hoog zijn, zal je maatregelen moeten nemen volgens de hiërarchische stappen van het STOP-model.
- S = Vervang de gevaarlijke stof (substitutie).
- T = Pas technische maatregelen toe.
- O = Pas organisatorische maatregelen toe.
- P = Geef persoonlijke beschermingsmiddelen aan individuele medewerkers.
Blootstelling aan gevaarlijke stoffen beheersen met Stoffenmanager®
In Stoffenmanager® is het mogelijk om de effecten van verschillende beheersmaatregelen te berekenen. Zo kun je bijvoorbeeld de impact van het toepassen van lokale afzuiging of het gebruik van adembescherming simuleren. Daarnaast geldt de wettelijke verplichting om CMR-stoffen (kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen) te vervangen waar dit technisch uitvoerbaar is.
Met Stoffenmanager® kun je tevens aangeven welke vorm van ventilatie toegepast kan worden om te beoordelen of de blootstelling onder controle is in vergelijking met de huidige situatie. Wanneer blijkt dat de blootstelling te hoog is, kunnen aanvullende beheersmaatregelen worden genomen, waarbij direct zichtbaar is welk effect deze maatregelen hebben op de blootstelling.