Het veiligheidsinformatieblad (VIB) uitgelegd
Een VIB beschrijft welke stoffen in een product zijn verwerkt en hoe je er mee om moet gaan. Producenten en leveranciers zijn wettelijk verplicht een VIB toe te voegen bij de levering van hun producten en de bedrijven die vervolgens werken met deze producten, hebben een registratieverplichting. Weten wat een VIB precies inhoudt is daarom erg belangrijk.
Weet jij hoe je efficiënt informatie uit een veiligheidsinformatieblad (VIB) kunt halen? Een VIB is erg uitgebreid, waardoor het soms moeilijk is om de juiste informatie snel te vinden. Uit de praktijk blijkt ook dat veel HSE-medewerkers niet goed weten wat ze met een VIB kunnen en moeten doen.
In het document “Veiligheidsinformatiebladen uitgelegd”, leggen we stap voor stap uit hoe je een VIB leest, zodat je weet waar je specifieke informatie snel kunt vinden. Wel zo praktisch!
Maak het makkelijk. Laat VIB's invoeren
Het op een juiste manier verwerken en beheren van data wordt steeds belangrijker. Het invoeren van veiligheidsinformatiebladen (VIB's) is dan ook een tijdrovende klus en vereist de nodige kennis. Het importeren van de VIB gegevens met behulp van een XML-file vereenvoudigt het proces. Helaas bieden nog te weinig leveranciers de VIB's ook in XML-file aan. Dat betekent nog veel handmatige invoer van data.
Wil jij jouw VIB's secuur laten invoeren en onderhouden? Wij nemen deze klus graag van je over en zorgen ervoor dat alle data van het VIB in jouw account wordt gezet. Daarnaast verrijken we de componenten met de juiste fysische eigenschappen zoals grenswaarden, dampspanning en kookpunt. Wens je een frequente update van de VIB's zodat je er geen omkijken meer naar heeft? Wij onderhouden jouw data en nemen het databeheer volledig van je over.
Hoe werkt het?
Als Stoffenmanager® klant krijg je een offerte voor het aantal VIB’s dat je wilt laten invoeren. Wij hanteren een vaste prijs per VIB, dus je komt achteraf ook niet voor verrassingen te staan! Na akkoord stuur je digitaal de VIB’s in een batch naar ons toe en we bespreken samen de planning. Wanneer je jouw volledige databeheer aan ons overlaat heb je altijd een actueel stoffenregister, met volledige en kwalitatief goede data. Zo kun je direct door met het uitvoeren van de risicobeoordelingen.