Voorlichting aan werknemers

Gratis download: Coöperatieve werkvorm

Kennis over gevaarlijke stoffen en betrokken worden bij de oplossing, worden aangehaald als belangrijke speerpunten om werknemers bewuster te laten werken met gevaarlijke stoffen. Met de juiste tools in handen kunnen bedrijven en haar medewerkers zelf de competenties verwerven die nodig zijn om een veilige werkomgeving te creëren. Maar hoe kunt u effectief uw collega's voorlichten, zodat deze vaardigheden ook meegenomen worden in de praktijk? En hoe maakt u uw voorlichting leerzaam, boeiend en effectief?

Maak uw voorlichting effectiever met coöperatief leren

De meeste voorlichtingen over gevaarlijke stoffen worden gegeven via het “één spreker spreekt en anderen luisteren” principe. Gebleken is dat mensen juist beter leren door gebruik van verschillende werkvormen waarbij veel interactie mogelijk is. We spreken dan ook wel over een “rijke didactiek”.

Een voorbeeld van een werkvorm met rijke didactiek is een coöperatieve leerstrategie, waarbij u deelnemers in kleine groepjes laat samenwerken volgens bepaalde regels en procedures. Het doel hiervan is om het eigen leren en het leren van elkaar te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat coöperatief leren leidt tot betere resultaten, hogere denkvaardigheden, betere relaties en meer sociale vaardigheden. Dit geldt voor mensen van alle leeftijden en voor alle vakgebieden.

Maak uw voorlichting over gevaarlijke stoffen direct effectiever en download via onderstaande knop gratis één van onze praktische werkvormen!